Enar

Museiföreningen Najadens Vänner

HMS Najaden har varit ett unikt museum där du kunde lär känna skeppsgossarnas historia. Här på hemsidan hittar du mycket information om Najaden och Skeppsgossarna.

Web Design

på Najaden

Enar Ungh

Minnesord

En sann Najaden-vän har lämnat skeppet och skeppsklockan har slagit 8 glas. Hans röst, som ibland kunde ha ett högt läge, har tystnat.

Han brann för att Najaden skulle bevaras och under många år hade han ansvaret för den regelbundna tillsynen och löpande underhåll av bl a däck och inventarier.

Hans mentor och bäste vän var Najadenprofilen Gösta Carlsson.

Enar kom i kontakt med Najaden i början på 90-talet när båten kom tillbaka till Halmstad efter en genomgripande reparation av skrovet i Råå.

Då återstod ett stort arbete med att återställa interiören, som hade rivits för renoverings arbetena. Enar var en skicklig hantverkare och tillsammans med en grupp av entusiastiska frivilliga jobbade man med sikte på att få Najaden klar till återinseglingen 28 juli 1990.

Enar var norrlänning, något som han var stolt över, och han återvände varje sommar till sin hembygd. Han var intresserad av släktforskning och hembygdsforskning och under sina besök i hembygden knöt han många bekantskaper och skaffade sig många vänner som kommer att minnas honom.

Han var även under många år en uppskattad handledare för kvällskurser i träslöjd och fick också där många vänner.

Han blev 79 år.

Vi minns Enar som en stor personlighet som brann för sina ideal och under den ibland hårda ytan klappade ett varmt hjärta.

Vila i frid Enar! Vi tror att Du vakar över Najaden från din himmel!

Najadens Vänner

[Hem] [Om Oss] [Våra Besökare] [Nyheter] [Protokoll] [Medlemsblad] [Bilder] [Fotoalbum] [Najaden visning.] [Renovering] [Ett År av Renovering] [Najadens historia] [Skeppsgossar] [Ivan Tolgén] [Olle Sjöberg] [Halmstad kommun] [Kontakta oss] [Arkiv] [Gösta] [Enar]