Olle Sjöberg

Museiföreningen Najadens Vänner

HMS Najaden har varit ett unikt museum där du kunde lär känna skeppsgossarnas historia. Här på hemsidan hittar du mycket information om Najaden och Skeppsgossarna.

Web Design

Olle Sjöberg 001

Olle Sjöberg, till vänster, berätta för Lars Linde, Ordförande FM Ängelholm och John Sjölin, Ordförande NV

om hans tid på Najaden.

Foto Gunnar Gunnarsson, sommar 2009

”Skeppsgosse” Olle Sjöberg, Viken.

(Född 29-10-1916. Död 6-10-2010)

Ett utdrag från en artikel i Flottans Mäns rikstidskrift. Den är skriven av Gunnar Gunnarsson, Nyhamnsläge, efter att Flottans Män haft en tisdagsvisning i sin kajuta.

På en av tisdagarna fick vi ett verkligt fint besök i Kajutan, en ”Skeppsgosse” Olle Sjöberg som seglat på NAJADEN 1932. Ärligt sågs vi först på Najaden i Halmstad tidigare i sommar där kåsören och Lars Linde är guider några lördagar på sommaren. Hit kom den pigge skeppsgossen på besök. Men eftersom han berättade att han var bosatt i Viken strax söder om Höganäs inbjöd vi honom till vår tisdags öppna Kajuta i Ängelholm. Han kom själv körande med sin bil och berättade att han samtidigt skulle besöka en sonson som bodde på samma gata som vi i Ängelholm. Skribenten har även besökt Olle hemma i hans villa i Villa i Viken där han bott sedan 1983. Han har varit fast anställd i Marinen. Läst till underofficer och har varit förste maskinist på U-4 under krigsåren och har även varit på isbrytaren Ymer. Lämnade Marinen och blev Findus - anställd 1953 där han slutade som överingenjör och bosatte sig med familjen i Viken. Olle du är välkommen på återbesök både på Najaden och till V.M. I Ängelholm.

Redigerat Evy Andersson

 

Utdrag från Najadens Monster rullor.

År

Titel, Kompani

Förnamn

Efternamn

Division

Avlöning börja

Avlöning sluta

Stat eller yrkesgrad

Tjänstbarhet

Anteckning

1932

Skeppsgosse 5

Olle

Sjöberg

1

6/5

6/9

1:st årskurs (kanin)

Skeppsgosse

-

 

[Hem] [Om Oss] [Våra Besökare] [Nyheter] [Protokoll] [Medlemsblad] [Bilder] [Fotoalbum] [Najaden visning.] [Renovering] [Ett År av Renovering] [Najadens historia] [Skeppsgossar] [Ivan Tolgén] [Olle Sjöberg] [Halmstad kommun] [Kontakta oss] [Arkiv] [Gösta] [Enar]