Ivan Tolgén

Museiföreningen Najadens Vänner

HMS Najaden har varit ett unikt museum där du kunde lär känna skeppsgossarnas historia. Här på hemsidan hittar du mycket information om Najaden och Skeppsgossarna.

Web Design

Ivan Tolgén, Stockholm

FRÅN SKEPPSGOSSE PÅ NAJADEN

      TILL KAPTEN I SVENSKA KUNGLIGA FLOTTAN

År 1934 värvades Ivan Tolgén, som då hette Jonasson, till skeppsgosse. Han var 15 år, född i Mullsjö.

- Det var stor arbetslöshet i Sverige på 1930-talet. Min far Einar Jonasson, som var fiskemästare i Mullsjö, såg en annons i tidningen och anmälde mig till skeppsgosse. För det fick han faktiskt 50 kronor från staten och jag fick börja min utbildning, berättar Ivan.

Han kom till skeppsgosseskolan i Marstrand. På skolan hade man kontrakt på nio år. Efter utbildning i cirka två år där, som elev i fjärde skeppsgossekompaniet, kom Ivan till Karlskrona. Det var 1935 och där mönstrade han på skolskeppet Najaden som låg för utrustning och seglade hela sommaren på Östersjön.

- Vi rustade fullriggaren Najaden, seglade bland annat till Skottland 1936. Det var både lärorikt och en upplevelse men också en hel del besvärligheter, bland annat livning1, minns Ivan. Sådant som han inte gärna vill tala om.

Utbildningen höll på mellan åren 1934 och 1937. Våren1936 blev Ivan sjuk och fick som konvalescent tillbringa tre veckor på af Chapman i Stockholm sedan var han tillbaka på Najaden från maj till september.

Karlskrivning hade vi i Marstrand 1937. Vi var från början 67 skeppsgossekillar från Marstrand. Ett tjugotal av oss, däribland jag, fortsatte vår utbildning i Sjömanskåren i Stockholm, berättar Ivan.

Han fortsätter berätta om upplevelsen 1940 då han var med om att hämta upp fyra stycken jagare, Romulus, Remus, Puke och Silander, från Italien. Jagarna hade Svenska staten köpt från italienska flottan. Det var under spännande och strapatsrika förhållanden de togs hem till Göteborg.

Under utbildningen gick Ivan kopralskolan, furirskolan och 1942 underofficersskolan. 1943 tog han styrmansexamen och 1947 avgick han då som flaggstyrman. Han fortsatte som kapten i reserven. År1985 avgick han från detta arbete.

Ivan Tolgén har varit lärare på bland annat Berga Sjömansskola vid Hårsfjärden, Västerhaninge och han utbildade 20 elever till marinlottakåren.

Vad Ivan vet är nog alla skeppsgossekillarna från Marstrand utom han själv borta nu.  Han fortsatte alltså  och gick in i reserven i flottan 1947 och slutade med titeln kapten. Utbildningen skedde som minör ute på minsveparna. Det vill säga att han fick utbildning på minor.

- Det var sedan efter kriget som vi svepte minor i Östersjön, bland annat inomskärs vid Stockholm och runt om i havet, förklarar Ivan. Det fanns en hel del flytminor som vi bara sköt sönder.

Nu 2011 har Ivan Tolgén uppnått en ålder av 92 år. Han bor ensam, som änkeman sedan 1998, i en lägenhet i Bandhagen i Stockholm. Under åren sedan han pensionerades har han tillsammans med andra intresserade lagt ner många timmars arbete med rustningen av af Chapman.

- Båten är fin nu som nyutrustad och används som vandrarhem. Jag har allt då och då tagit en tur dit, fast nu är det ett tag sedan, säger Ivan. Vi har också haft träffar i skeppsgosseföreningen. Även om den är nedlagd nu så träffas vi ibland. Vi kan vara fem-sex stycken, främst killar från Karlskrona.

Att bevara Najaden i Halmstad på sin plats vurmar Ivan Tolgén för och stödjer arbetet generöst på sitt sätt.

 

EVY ANDERSSON, år 2011

1 Livning = ålderdomligt ord för pennalism/mobbning

Utdrag från Najadens Mönsterrullor.

År

Titel Kompani

Förnamn

Efternamn

Division

Avlöning börja

Avlöning sluta

Stat eller yrkesgrad

Tjänstbarhet

Anteckning

1935

Skeppsgosse 4

Ivan

Jonasson (Tolgén)

1

24/4

-

1:st årskurs (kanin)

Skeppsgosse

-

1936

Skeppsgosse 4

 

 

1

22/4 och 3/7

2/5

2:an årskurs

Skeppsgosse

Avpolletterad till Flottens sjukhus, åter 3/7

Ivan92_11

Ivan november 1992

MålarFockmasten

Här sitter Skeppsgossen Ivan (16 KN) i en båtsmansstol och målar fockmasten.

Ivan92

Och så är det i det civila

[Hem] [Om Oss] [Våra Besökare] [Nyheter] [Protokoll] [Medlemsblad] [Bilder] [Fotoalbum] [Najaden visning.] [Renovering] [Ett År av Renovering] [Najadens historia] [Skeppsgossar] [Ivan Tolgén] [Olle Sjöberg] [Halmstad kommun] [Kontakta oss] [Arkiv] [Gösta] [Enar]